5 kursuspoint i Familie- og arveret
Sager om bortadoption uden samtykke af børn er et område, hvor den mest indgribende retsvirkning af en afgørelse er i spil: et juridisk bånd mellem et barn og dets forældre termineres fuldstændigt.
Det er et område, hvor jura og børnesagkundskab skal spille tæt sammen med det socialfaglige – og hvor der er både politiske og personlige holdninger samt egne etiske overvejelser hos aktørerne i spil.
Som advokat for en part i en sag om adoption uden samtykke, er det derfor vigtigt, at du er klædt godt på, så du kan råde og vejlede din klient bedst muligt i sagen.
På kurset arbejder vi med sagstypen med udgangspunkt i en gennemgang af bestemmelserne i lovgivningen samt de praktiske elementer af sagens behandling.
Kurset har tre overordnende formål:
Øge dit kendskab til regelgrundlaget omkring adoption uden samtykke af børn
Øge dit kendskab til praktiske elementer af sagens håndtering
Øge opmærksomheden på områder, hvor der erfaringsmæssigt opstår udfordringer i sagens behandling
Vores kurser er primært rettet mod advokater og advokatfuldmægtige i forbindelse med deres obligatoriske efteruddannelse. Kurserne kan dog være yderst relevante og egnede for virksomhedsejere, administrative medarbejdere eller andre med særlig interesse indenfor området.
I denne korte lektion gives et overblik over de relevante love i sager om adoption uden samtykke.
I de følgende lektioner gennemgås de bestemmelser i adoptionsloven og Barnets Lov, der danner grundlaget for adoption uden samtykke. Denne lektion handler om de indledende bestemmelser i adoptionsloven samt bestemmelsen i § 9, stk. 2.
I denne lektion gennemgår Susse regelgrundlaget - ADL § 9, stk. 3, som handler om den form for adoption uden samtykke, der baserer sig på forældrenes forhold.
I denne laktion taler Susse nærmere ind i regelgrundlaget - ADL § 9, stk. 4, som vi i daglig tale kalder for tilknytningsadoptionen.
I denne lektion vil Susse tale om udredning og belysningen af sagerne og § 47 om betingelserne for anbringelse uden samtykke.
I de følgende letioner gennemgås selve forløbet af sagens behandling - fra sagen begynder i familieafdelingen, til der foreligger en endelig dom.
I denne lektion vil Susse fortælle mere om børne- og ungeudvalgets opgaver, som er dem, der overtager efter kommunen har færdiggjort deres forberedende arbejde.
I denne lektion gennemgår Susse det næste stadie omkring adoption uden samtykke, nemlig Ankestyrelsens opgaver.
Når Ankestyrelsen har truffet en afgørelse om frigivelse af barnet til national adoption, så sker der nogle ting umiddelbart efter mødet i Ankestyrelsen, også selvom sagen måtte videre op igennem systemet, som er dét denne lektion handler om.
I denne lektion vil Susse tale ind i regler og praktik om domstolsprøvelser af en afgørelse fra Ankestyrelsen om frigivelse til national adoption.
I denne lektion vil Susse tale om, hvad der sker, når vi har en endelig dom - uanset om det er fra by- eller landsret.
I denne korte lektion, vil Susse fortælle om de betragtninger og erfaringer, som hun selv har haft, men også fra kollegaer, i forbindelse med rollen som advokat for barnet.
I denne sidste lektion giver Susse en orientering om overgangsbestemmelsen fra Serviceloven til Barnets Lov.
Advokat Susse K. Fraaby er én af Danmarks dygtigste advokater, når det drejer sig om retssager om børn. Hun har ført tusindvis af sager om børn ved de danske domstole over hele landet, som repræsentant for både mødre og fædre i forældreansvarssager samt børn og forældre i sager om anbringelse. Susse K. Fraaby har tidligere været ansat hos Kammeradvokaten, og hun har derfor en særlig indsigt i, hvorledes myndighederne arbejder og tænker. Susse K. Fraaby kan hurtigt og præcist identificere de områder i din sag, der særligt skal fokus på.