6 kursuspoint i Erhvervs- og selskabsret, samt bestyrelsesarbejde
Ændringer i selskabsstrukturer anses ofte for at være komplekse processer, der blandt andet involverer en række forskellige juridiske fagligheder, og ofte skal disse forskellige juridiske processer spille sammen i et indholdsmæssigt og tidsmæssigt nøje tilrettelagt hele.
På dette kursus rettes fokus mod de selskabsretlige problemstillinger, der opstår i forbindelse med en række almindeligt forekommende transaktioner i forbindelse med omstruktureringer. Kurset omhandler hovedsageligt rent danske transaktioner og med hovedvægten på dansk ret, men kurset inddrager også kort en række grænseoverskridende omstruktureringsmæssige temaer.
Kurset har følgende overordnende formål:
Kursets målgruppe:
Kurset henvender sig især til advokater, revisorer, virksomhedsjurister og andre erhvervsjurister, som i forvejen besidder et generelt og basalt kendskab til dansk selskabsret, og som har behov for en uddybende og fokuseret opdatering på selskabsretten i et omstruktureringsmæssigt perspektiv. Kurset bør suppleres af et kursus i omstruktureringer i skatteretligt perspektiv, hvis deltageren ikke i forvejen har et sådant kendskab til skatteretten.
Vores kurser er primært rettet mod advokater og advokatfuldmægtige i forbindelse med deres obligatoriske efteruddannelse. Kurserne kan dog være yderst relevante og egnede for virksomhedsejere, administrative medarbejdere eller andre med særlig interesse indenfor området.
På denne korte lektion skærpes deltagerens bevidsthed om den terminologi, som anvendes på kurset, og som er af grundlæggende betydning for den senere tilegnelse af stoffet. Desuden introduceres de retlige grundlag, som kurset kommer ind på, og herunder sættes den nationale danske selskabsret også ind i en EU selskabsretlig kontekst.
En af de allermest almindelige forandringer er overgangen fra en personligt ejet virksomhed til drift af virksomhed inden for rammerne af et kapitalselskab. Lektionen beskæftiger sig med fordele og ulemper ved begge dele, hvilket bør indgå i den almindelige rådgivning vedrørende sådanne ændringer. Transaktionen kvalificeres retligt, og der fokuseres på de selskabsretlige aspekter af en sådan omstrukturering.
Koncern- og holding-strukturer er udbredte i dansk (og internationalt) erhvervsliv. På denne lektion drøftes de selskabsretlige aspekter af koncernetablering, og dansk koncernselskabsret perspektiveres med udgangspunkt i en kort status på andre europæiske jurisdiktioners koncernselskabsret, ligesom koncernselskabsretlige structural risk management momenter berøres.
I et selskabsretligt perspektiv behandles de fire gængse overdragelsesmetoder, og et særligt fokus rettes mod de danske regler for rent danske og grænseoverskridende fusioner og spaltninger.
På denne lektion behandles, hvorledes danske selskaber kan omdannes til andre selskabsformer inden for dansk selskabsretlig regulering. Tillige behandles kort reglerne for grænseoverskridende flytning af hjemsted (eller grænseoverskridende omdannelse).
Den ultimative omstrukturering af et selskab er dets ophør. På denne lektion rettes fokus på de af selskaberne, der ophører, medens de fortsat er solvente.
Gitte Søgaard er specialiseret i erhvervs- og selskabsret og med særligt fokus på koncernforhold, køb og salg af virksomheder, virksomhedsetablering, virksomhedsomstruktureringer og kommercielle kontrakter.